Strona Główna Klub Suzuki Polska
Forum Stowarzyszenia "Klub Miłośników Suzuki"

Portal   WWW  FAQFAQ  Mapa GoogleMapa Google  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

Uruchomiona została na naszym forum Mapa Użytkowników Suzuki (link w górnym menu lub TUTAJ), teraz i Ty możesz dodać swoją lokalizację ;)

W celu lepszej komunikacji regionalnej postanowiliśmy powołać do życia Grupy Regionalne (więcej info TUTAJ), dołącz do swojej lokalnej grupy.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jasne
Nie 21 Lut, 2010 00:42
Jakość szyby czołowej w Suzuki
Autor Wiadomość
kitza 
Klubowicz KSP

Model: Swift 1.3 GLX
Wysłany: Pon 30 Mar, 2009 13:22   

Powiem tak: u mnie pęknięcie nie powstało wprost w wyniku uderzenia i odprysku. Szyba pękła podczas 25 stopniowego mrozu, po włączeniu nawiewu na szybę (choć wg mnie nie to było przyczyną) podczas postoju auta. Co ciekawe, odprysk od którego rozeszło się pęknięcie powstał jakieś pół roku wcześniej.
Nie wiem na ile fachowe są takie renowacje ale biorąc pod uwagę, że masz kilka odprysków, koszt renowacji to ok 1/4 nowej szyby, osobiście, o ile odpryski nie przeszkadzją Ci w obserwacji drogi, jeździłbym z tą szybą do końca.

Nie macie pojęcia z jakim stoickim spokojem obecnie przyjmuję wszelkie kamyczki, które uderzają mi w przednią szybę :619:

Jeśli możesz, pomóż proszę - www.piecioraczki.pl

Forum Klub Suzuki

scooter 
Klubowicz KSP

Model: Grand Vitara 2.0
Wysłany: Wto 31 Mar, 2009 21:33   

Z własnego doświadczenia wiem ,ze przednie szkiełko przed oczami jest raczej kruche.
Juz po pierwszym strzale małego kamyczka zrobiła się gwiazdeczka która jak galaktyka w kosmosie rozrastała się w tempie ekspresowym. Potem już tylko pojawiła się ryska dzieląca jedna szybę na dwie niestety! :( Servis wymienił szybę (no commets ! :kosci: ) a ta nowa po paru miesiącach otrzymała nowa gwiazdkę ![cenzura]! .Tą gwiazdkę w fabryce szyb samochodowych JAAN pięknie mi zasklepili żywicą i jest ok! Ale sądzę że te szybki sa kruche i wyprofilowanie karoserii nie sprzyja unikaniu uderzenia kamyczków w szybę.

Jarcyk 

Model: GV 2.0L De Luxe M/T 2006
Wysłany: Wto 31 Mar, 2009 22:13   

Ja miałem nieprzyjemność naprawy szyby w poprzednim samochodzie, małego odprysku.
W Wawie na ulicy Połczyńskiej jest firma która od 20 lat specjalizuje się w wymianach i naprawach szyb.

Zalecenia w przypadku pojawienia się odprysku/peknięcia to:
1 - nie myć szyby żadnymi płynami !
2 - nie czekać dłużej niż 2 tygodnie (im szybciej naprawimy tym mniej będzie widać)
3 - nie zalepiać smarami lub innymi wynalazkami !

Naprawa takiej szyby polega na odessaniu ze środka zanieczyszczeń i powietrza, a następnie wprowadzenie specjalnego preparatu który twardnieje pod wpływem promieniowania UV (czas 0,5-1h).
Niema co się łudzić, naprawa to nie nowa szyba, ale przynajmniej uszkodzenie nie będzie się powiększać. Ostatnie kolega zapłacił za naprawę odprysku 80pln (z gwarancją na rok).
Efekt to widok pod światło jak by w tym miejscu była wyschnięta klopla.

raf 
Klubowicz KSP

Model: Grand Vitara 2.0 MT 5D
Wysłany: Sro 08 Kwi, 2009 22:58   Re: Jakość szyby czołowej w Suzuki

Mekintosh napisał/a:

Jeśli ktoś ma dość rys i ubytków na szybach to myślę, że powinien ich odwiedzić. :D

odwiedzilem dzis MULTIGLAS http://www.mq.pl/multiglas/
szyba przednia uszkodzona przez kamien od TIRa :/ slad jakby zgniecenie wewnetrzej warstwy wielkosci ok 5x5mm. brak odpryskow i pajaczkow.
wizyta umowiona telefonicznie dzis po poludniu. pojechalem od razu z roboty (warsztat czynny do 20 - DUZY PLUS), kierownik pomacal palcem i stwierdzil, ze sie nadaje do naprawy. wycena - 100pln. proces naprawy wygladal tak jak opisal to Jarcyk powyzej. trwalo to okolo 1h, ale kierownik umilal oczekiwanie ciekawymi historiami warsztatowymi :)

po naprawie slad oczywiscie widac, ale jest juz znacznie mniejszy. podobno ma byc ok, ale jesli sie powiekszy, to mam przyjechac na poprawke w ramach gwarancji.

rabat na haslo udzielony (karty jeszcze nie otrzymalem)

btw,
rada kierownika - odpryski nalezy OD RAZU zalepic szczelnie plastrem, zeby woda i kurz sie nie dostaly i jak najszybciek naprawic.

generalnie wrazenia z warsztatu mam bardzo pozytywne, prawdopodobnie dzieki kierownikowi - uklony panie rafale :)

wprawdzie nie robili akurat zadnej innej suzy, ale pare ulotek dla klientow zostawilem.

dzieki Mekintosh za rabat :)
Mekintosh napisał/a:
Więcej tutaj - http://www.klubsuzuki.pl/viewtopic.php?t=3534

malins 

Model: Baleno 3D GS
Wysłany: Nie 12 Kwi, 2009 15:13   

Ja mam kilka rys, ale nie wpływają na walory jezdne. Gorzej jest, gdy pada mały deszcz, nawet jak siąpi. Okazuje się wtedy, ze szyba nie jest czysta, tylko są na niej "ciapki", tak jakby jakieś soki z drzew, czy coś. No i tworzy się jakaś taka warstewka wody, szczególnie zaraz po ruchu wycieraczek i/lub w nocy przy sztucznych światłach lub nadjeżdżających z naprzeciwka gorzej o wiele widać. Czym to przemyć, wyczyścić? Najgorsze jest to, że na sucho wogóle tego nie widać...

Mekintosh 
Moderator

Model: inny
Wysłany: Nie 12 Kwi, 2009 20:53   

raf napisał/a:
dzieki Mekintosh za rabat :)

Cieszę się że się przydał. :)

BW 

Model: 1,3 GLX swift
Wysłany: Wto 28 Kwi, 2009 21:02   sx

[Tak u mnie w swift 1.3 to samo szyba rysuje się z byle powodu ,2007r.

sinus 
Klubowicz KSP

Model: Baleno 1.6 glx navy blue
Przewodniczący Komisji Rewizyjnej
Wysłany: Wto 28 Kwi, 2009 21:07   

BW napisał/a:
[Tak u mnie w swift 1.3 to samo szyba rysuje się z byle powodu ,2007r.

A może zaczął byś od tego http://www.klubsuzuki.pl/viewtopic.php?t=4573

spoono 
Moderator

Model: Swift 5D 1.3 GS '05
Wysłany: Wto 28 Kwi, 2009 23:09   

latem niestety widać wszystkie rysy i odpryski :029:

wiem, że nic nie wiem :)

kitza 
Klubowicz KSP

Wysłany: Sro 29 Kwi, 2009 01:18   

W czwartek odbieram Swifciaka z nową szyba. Mam nadzieję, że będzie lepszej jakości :|

Forum Klub Suzuki

spoono 
Moderator

Model: Swift 5D 1.3 GS '05
Wysłany: Sro 29 Kwi, 2009 11:39   

kitza napisał/a:
będzie lepszej jakości

ktoś już chyba wymieniał i nie narzekał :)

wiem, że nic nie wiem :)

kitza 
Klubowicz KSP

Wysłany: Sro 29 Kwi, 2009 19:29   

spoono napisał/a:
ktoś już chyba wymieniał i nie narzekał

Mam nadzieję, choć nie wydaje mi się skoro będą montowali to samo co w fabryce. Chyba, że w międzyczasie poprawili coś w jakości. Szyba miała być zamontowana wczoraj ale po wyjęciu jej z pudełka okazało się, że jest pęknięta i musze czekać do jutra,.

Dzwonili przed chwilą, że kolejna szyba przyszła pęknięta. Kolejne podejście w środę o ile następna (trzecia) szyba dotrze do nich cała. Chciałem zabrać auto do domu i oddać im do roboty w sobotę (auto to mój jedyny sposób na dotarcie do pracy) ale okazało się, że stara szyba została już ze Swifciaka wyjęta.
Na pocieszenie dadzą mi auto zastępcze.
Nie korzystałem do tej pory z tej opcji, więc powiedzcie mi. W takiej sytuacji nie ponoszę (poza paliwem) żadnych kosztów z tytułu korzystania z auta zastepczego?

Forum Klub Suzuki
Ostatnio zmieniony przez kitza Czw 30 Kwi, 2009 13:00, w całości zmieniany 1 raz  

apoc 

Model: SGV 1.9DDiS
Wysłany: Czw 30 Kwi, 2009 18:44   

Żadnych, jednak zwróć uwagę, czy samochód posiada AC - najprawdopodobniej nie, przynajmniej samochody zastępcze, które ja dostawałem nie posiadały casco i niestety wtedy ponosisz odpowiedzialność finansową za samochód.

Mekintosh 
Moderator

Model: inny
Wysłany: Czw 30 Kwi, 2009 19:18   

Cytat:
czy samochód posiada AC - najprawdopodobniej nie, przynajmniej samochody zastępcze, które ja dostawałem nie posiadały casco i niestety wtedy ponosisz odpowiedzialność finansową za samochód.

Robią takie numery ? :zdziw: Na pewno nie wziąłbym takiego auta zastępczego. ::?:

kitza 
Klubowicz KSP

Wysłany: Czw 30 Kwi, 2009 22:15   

AC na szczęście jest :)

Forum Klub Suzuki

Wunsch 

Model: Grand Vitara
Wysłany: Wto 09 Mar, 2010 15:34   

Ja się nie przejmuję szybą w mojej GV. Wcześniej miałem Opla Astrę. Przy ubezpieczeniu miła pani z Warty zaproponowała mi pakiet szyba, czy coś w tym rodzaju. W sumie do polisy dopłaciłem ok. 60zł, ale szyby miałem ubezpieczone na 2000zł (do tej kwoty naprawa, albo jednorazowa wymiana). Jest to dobre rozwiązanie, bo nie traci się zniżki z AC. Minus jest taki, że przy podpisywaniu tej polisy na szyby robią dokładne zdjęcia szyb. Więc większe uszkodzenia będzie widać. Tym oto sposobem wymieniłem sobie w Astrze szybę po zimie w JAAN w Krakowie nie martwiąc się o koszty. W inni ubezpieczyciele pewnie też mają taką opcję z ubezpieczeniem szyb.
W GV też wykupiłem sobie taki pakiet :D
Ostatnio zmieniony przez Wunsch Wto 09 Mar, 2010 15:36, w całości zmieniany 1 raz  

Rennes 
Moderator

Model: GV 2,0 DeLux
V-ce Prezes Stowarzyszenia

Wysłany: Wto 09 Mar, 2010 16:41   

mądry polak po szkodzie :diabel2: teraz też wykupię tą opcję ubezpieczenia, chociaz na szybe w GV to 2000 to mało w ASO :diabel2:

Aveya 

Model: SX4
Wysłany: Wto 09 Mar, 2010 19:30   

Szyba przednia w SX4 jest do bani. Udało mi się ją porysować przy skrobaniu szronu i to taką miękką skrobaczką, że banana bym nie pokroił :029:

Artur_Duda 
Administrator

Model: SX4 Sedan 1.6
Sekretarz Stowarzyszenia

Wysłany: Wto 09 Mar, 2010 23:28   

U mnie poleciały już dwie od kamyczków :D
-----------------------------

joepl 

Wysłany: Pią 12 Mar, 2010 08:01   

Aveya napisał/a:
Szyba przednia w SX4 jest do bani. Udało mi się ją porysować przy skrobaniu szronu i to taką miękką skrobaczką, że banana bym nie pokroił :029:

dokładnie chyba mnie szl.....g trafi dzisiaj sobie porysowałem szczęście w nieszczęściu że zaczynałem od pasażera - taka szyba to jakaś padaka :(

brodal78 

Model: SWIFT 1,5 GS
Wysłany: Pią 12 Mar, 2010 08:27   

wychodzi cięcie kosztów jak też ekologia. Robi się z innych materiałów (choćby lakiery-chyba do 2013 i będą tylko wodne)

fisher 

Model: SX4 4WD GS
Wysłany: Pon 15 Mar, 2010 12:12   

U mnie też kilka rys. W innych autach tego nie miałem, więc raczej świadczy to o słabszej jakości szkła.

Przy okazji mam pytanie, jako, że na skutek strzału z kamyka pękła mi przednia szyba :-|

Gdzie w Krakowie polecacie wymienić przednią szybę w SX4?

Nie chciałbym trafić na partaczy - co do Japan Motors mam bardzo mieszane odczucia.

Szyba będzie wymieniana z AC Hestii. Czy ktoś likwidował już w Hestii taką szkodę? Jak to wygląda? Są jakieś problemy?

KrisB4 

Model: GSX-R 7/12, SX4 DDiS 4x4
Wysłany: Pon 15 Mar, 2010 20:58   

Szukaj firmy Jaan Autoglass - z tego co wiem to oni mają umowy podpisane z wieloma ubezpieczycielami odnośnie napraw/wymiany szyb.

Ja korzystałem w Poznaniu i w Koninie i zawsze bez zarzutu.
Aż chciałoby się żeby ASO Suzuki tak działały.
Ostatnio zmieniony przez KrisB4 Pon 15 Mar, 2010 21:00, w całości zmieniany 1 raz  

Aveya 

Wysłany: Pon 15 Mar, 2010 21:32   

A propos:
http://www.allegro.pl/ite...edici_2006.html

apoc 

Model: SGV 1.9DDiS
Wysłany: Wto 16 Mar, 2010 06:42   

W Krakowie to tylko Euroglas na Łokietka (http://www.euroglas.com.pl/).

fisher 

Wysłany: Wto 16 Mar, 2010 09:43   

W Hestii mi powiedzieli, że jako, że polisa jest dealerska to muszę likwidować szkodę w ASO (dowolnym).
Mogę likwidować szkodę w wybranym salonie, ale doliczą mi udział własny 15% wartości szkody - jak dla mnie bzdura.

Czy ktoś wymieniał szybę w jakimś ASO w Krakowie i może coś doradzić?

Rennes 
Moderator

Model: GV 2,0 DeLux
V-ce Prezes Stowarzyszenia

Wysłany: Wto 16 Mar, 2010 10:28   

fisher napisał/a:
polisa jest dealerska to muszę likwidować szkodę w ASO (dowolnym).
jak chcą płacić trzy razy drożej za ASO (mniej więcej tyle wyszło mi przy wymianie szyby GV w ASO) to ich problem :D

fisher 

Wysłany: Wto 16 Mar, 2010 10:30   

Rennes napisał/a:
jak chcą płacić trzy razy drożej za ASO (mniej więcej tyle wyszło mi przy wymianie szyby GV w ASO) to ich problem :D

Tym bardziej mnie to dziwi.

marco 
Moderator

Model: SUZUKI SX4 GS 4x4 1,6noPb 107KM
Wysłany: Wto 16 Mar, 2010 11:53   

fisher napisał/a:
Czy ktoś wymieniał szybę w jakimś ASO w Krakowie i może coś doradzić?

polecam tutaj: klik

jest to na ul. Malborskiej tel. do nich: 12/6484600
zakładali mi do Jimny-iego i wszystko było ok, koszt do SX4 z tego co pytałem to chyba było coś między 500 a 750 zeta
Ostatnio zmieniony przez marco Wto 16 Mar, 2010 11:57, w całości zmieniany 1 raz  

fisher 

Wysłany: Wto 16 Mar, 2010 11:57   

marco napisał/a:
polecam tutaj: klik

jest to na ul. Malborskiej tel. do nich: 12/6484600
zakładali mi do Jimny-iego i wszystko było ok

Fajnie by było, ale
fisher napisał/a:
W Hestii mi powiedzieli, że jako, że polisa jest dealerska to muszę likwidować szkodę w ASO (dowolnym).

Odpowiedz do tematu